یارسانمدیا
سقوط رژیم بشار اسد نقطه عطفی در تاریخ حکومتهای ایدئولوژیک و سیاسی جهان عرب بهشمار میآید. این حکومتها که پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی در دهههای ۵۰ و ۶۰ میلادی بر مبنای ایدئولوژیهایی همچون پانعربیسم، سکولاریسم و سوسیالیسم بنا شدند، در طول تاریخ با چالشهای متعددی روبرو بودهاند. اکنون سقوط اسد میتواند پایان یک دوره و آغاز تحولی اساسی در نوع روابط و مناسبات سیاسی در خاورمیانه باشد.
نیروهای مخالف اسد، از جمله هیئت تحریر الشام، دارای گرایشهای ایدئولوژیک “اخوانی” و “سلفی” هستند و از حمایت مستقیم و غیرمستقیم کشورهایی مانند ترکیه و برخی دولتهای خلیج فارس برخوردارند. این نیروها در راستای مقابله با هلال شیعه و محور مقاومت، نقش ابزاری مهم را ایفا کردهاند. با این حال، تاریخچه عملکرد این گروهها نشاندهنده خشونت و جنایات گستردهای است که نگرانیهای جدی را برای آینده سوریه به همراه دارد.
اگرچه سقوط اسد میتواند نقطه امیدی برای آزادیخواهان و بهویژه کردهای سوریه باشد، اما وضعیت کنونی و حضور نیروهای سلفی در دمشق، چالشهایی را برای شکلگیری یک نظام دموکراتیک و عادلانه ایجاد میکند. دوران پس از اسد باید با محوریت ارزشهای دموکراتیک و پلورالیسم بنا شود تا تمامی گروهها و اجتماعات دینی و قومی بتوانند حقوق برابر سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خود را تأمین کنند.
کردهای سوریه برهبری نیرهای دمکراتیک سوریه با تحمل قربانیهای فراوان و مقاومت در برابر گروههای اسلامگرا داعش ، القاعدە و جبهە النصر، نیروهای نیابتی ترکیه و حکومت اسد، توانستهاند سیستمی دموکراتیک را تحت عنوان “کانتونهای خودمختار” بنا کنند. کانتونهای عفرین، جزیره و کوبانی با ایجاد کنفدراسیونی از کردها، اعراب، آشوریها، ارمنیها، کلدانیها، ترکمنها، آرامیها و چچنیها، نظام اداری و سیاسی فدراسیون شمال سوریه را تأسیس کردهاند. این تجربه موفق نمونهای از یک ساختار سیاسی غیرمتمرکز و دموکراتیک است که توانسته تنوع قومی و دینی را بهخوبی مدیریت کند.
سازمان دمکراتیک یارسان ضمن حمایت کامل از مبارزات آزادیخواهانه و حقطلبانه مردم سوریه، بر این باور است که تنها راه رهایی مردم سوریه از جنگهای فرقهای و خشونت، ایجاد وفاق ملی و استقرار نظامی سکولار، غیرمتمرکز و دموکراتیک است. سیستمی که در آن تمامی شهروندان با احترام به حقوق یکدیگر، در کنار هم زندگی مسالمتآمیز داشته و برای توسعه و پیشرفت کشورشان تلاش کنند.
سازمان دمکراتیک یارسان بر این باور است که آینده سوریه باید بر اساس احترام به حقوق بشر، عدالت اجتماعی و همکاری میان گروههای مختلف بنا شود. تنها از این طریق میتوان زمینهساز صلح پایدار و توسعه همهجانبه در منطقه شد.
سازمان دمکراتیک یارسان
شورای مرکزی