Home / امیر سلیمی / سیاست خارجی رژیمها سعودی ، ایران و احزاب ایرانی و نسبت آن بە حقوق بشر

سیاست خارجی رژیمها سعودی ، ایران و احزاب ایرانی و نسبت آن بە حقوق بشر

امیر سلیمی
امیر سلیمی

خاورمیانە از هر زمان بیشتر آبستن بزرگترین و پیچیدەترین تحولات سیاسی و اجتماعی است. قدرتهای منطقەای و جهانی هرکدام بە سهم خود و با توجە بە تواناییهای نظامی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی خود بر روند تحولات و شکل گیری ساختارهای نوینی در این منطقە تأثیر می گذارند. آنچە در خاورمیانە (کە بخش بزرگی از جهان اسلام و جهان سوم است) اتفاق می افتد نمی توان بطور قطعی و صرفا Buisiness as usual نامید، بلکە بیشتر تقابل، خشونت و خصومتهای سکتاریستی، مذهبی و تباری است. جغرافیای سیاسی معاصر خاورمیانە با بکارگیری چند تا ابزار هندسی در اتاقی بدون حضور نمایندگان مردمان آن بر روی نقشە جهان با ایجاد دولت-ملت –های ، در واقع Failed state، نمودار گشت. ایجاد دولت- ملتهای نوین بر ویرانەهای امپراطوری عثمانی یا مرد بیمار اروپا زمینە ذوب و آسیمیلە نەتەوهای قدیمی خاورمیانە، مخصوصا نەتەوەی کورد را فراهم کرد. ناگفتە نماند کە مبارزات نەتەوەی کورد ریشە در قیامهای آنها علیە هخامنشیان، بالاخص داریوش دارد.
از لیبی گرفتە تا عراق، گروەهای نەتەوەی ، دینی و مذهبی کە بانیان تمدن هستند مورد انواع خشونتها و در بعضی مواقع مورد پاکسازی و نسل کشی قرار میگیرند و از اولین قربانیان جنگ ها و خشونتهای منطقەای هستند کە اسلام تندرو سنی، شیعە و فرقەهای سلفی و وهابی براە انداختەاند. قدرتهای بزرگ جهانی و غربی عاری از همبستر شدن با رژیمهای ناقض حقوق بشر چون ایران، سعودی، ترکیە، مصر، قطر و دیگر امیر نشینهای خلیج فارس کە در سرکوب و جنایت علیە بشریت در خط مقدم هستند، ندارند و منافع اقتصادی و تجاری خود را بر حقوق انسانهای این نقطەی خاکی ترجیح می دهند.
رژیم اسلامی در ایران نەتەوەهای غیر فارس و گروەهای دینی و مذهبی را مورد تبعیض سیستماتیک قرار میدهد. نهادهای دولتی، حکومتی و نهادهای وابستە بە ولی فقیە هر کدام بنوبەی خود با همکاری یکدیگر و یا بطور جداگانە با استفادە از ابزار قدرت و تصمیم گیری از اعمال هرگونە جنایت ضد انسانی علیە این جوامع ابای ندارند. این رژیم همزمان از حماس، حزب اللە لبنان، شیعیان عراق، یمن، بحرین، پاکستان و عربستان سعودی را در مبارزە خود علیە اسرائیل و حکام منطقە حمایت می کند و از آنها پشتیبانی نظامی،عقیدتی، ایدئولوژیکی و اقتصادی بعمل میآورد در حالی کە لورها، آذریها، ترکمنها، کوردها و بلوچهای سنی را بدلیل تعلقات نەتەوەی و مذهبی مورد سرکوب قرار میدهد و مابرازات آنها را غیر مشروع و دخالت بیگانگان میداند ( نەتەوهای مورد ذکر دارای جمعیتهای بزرگ شیعە و یارسانی نیزهستند).
عربستان سعودی و متحدین عربی آن خود را دوست و حامی سنیهای ایران میدانند. سعودی برای فشار و تضعیف قدرت منطقەای ایران در سە جبهەی یمن، عراق و سوریە فعالانە وارد عمل شدە است. سعودی دخالتهای ایران را در یمن و بحرین را دخالت در امور داخلی دیگران و نا امن کردن منطقە میداند، اما دخالت نظامی خود در یمن و بحرین برای سرکوب شیعیان بازگرداندان امنیت و قانون مداری در این کشورها می داند. سعودی با اقتباس از سیاست ایران در حمایت از حماس سنی مجاهدین خلق را مورد پشتیبانی قرار میدهد و آن را آلترناتیو و بدیلی صحیح و شایستە برای جایگزینی رژیم کنونی ایران می داند.

ایران و سعودی دو قدرت منطقەای ستیزەجو هستند کە کمترین احترامی برای رعایت حقوق بشر گروەهای درون کشور خود قائل نیستند، اما تبدیل بە دیدەبان و حامی حقوق بشر در کشورهای یکدیگر شدەاند. کارنامەی حقوق بشر این دو رژیم در مورد نقض حقوق افراد، اجتماعات ، گروەها و نهادهای غیر دولتی خیلی سیاە است. از همە بدتر آنکە عربستان سعودی از اوایل سال ٢٠١٨ بعنوان عضوی در کمیسیون زنان سازمان ملل برای طرح و تهیەی استانداردهای جهانی برای برابری جنسیتی و تقویت حقوق زنان پذیرفتە شدە است.

بعضی از جریانات کوردستان ایران و مجاهدین خلق دارند کم کم تبدیل بە پادوهای بی اختیار قدرتهای فاشیستی منطقە از جملە عربستان سعودی شدە اند و گوئی برای ایجاد جامعەای آزاد و عادل و سیستمی لائیک و دمکرات باید از تجارب و کارنامەی سعودیها درس گرفت و از قدرت و برکت دیپلماسی، سیاسی و مالی آنها بی بهرە نبود. تا این لحظە هیچکدام از ازاین جریانات حتی بە شکل ضمنی و تلویحی علیە آنچە کە در یمن، بحرین، عربستان، کویت و حتی پاکستان علیە شیعیان انجام دادە میشود لب بە اعتراض نگشودەاند. مجاهدین پاکسازی و نسل کشی کوردها و تغییر دموگرافی مناطق کوردنشین را در ترکیە نە اینکە محکوم نمی کند، بلکە حتی آنرا مورد پوشش خبری قرار نمی دهد. امروز قطر با بە پیش گرفتن سیاستی مستقل از سعودی و کشورهای بزرگ عربی در امور خاورمیانە خشم آنها را در آوردە است. جریانهای مذکور نیز حملات تند و سیاستهای زورگویانەی سعودی و متحدین آن را علیە قطر مورد پوشش قرار میدهند و جنگ تبلیغاتی آنها را علیە این کشور در رسانەها و شبکەهای اجتماعی انعکاس میدهند و این سیاستها را نیز تلویحی تأیید می کنند. جریانات مذکور نسبت بە حملات تروریستی تهران رفتاری گزینشی اختیار کردند و مستقیم آن را محکوم نکردند. آنها بر این باور هستند کە این اقدامات تروریستی نتیجەی سیاستهای رژیم است و با اتخاد چنین موضع و داشتن چنین تحلیلی تقریبا عوامل تروریستی را تبرئە کردند.
فاشیسم را نمی توان فقط بە رژیم اسلامی و دیگر رژیمهای مشابە منسوب کرد. فاشیسم با رفتار گزینشی و سیاست یک بام و دو هوا آدمیان را بە خودی و غیر خودی تقسیم می کند. این رویکرد و رفتار نە فقط از اصول اساسی سیاستهای رژیم سعودی و ایران است، بلکە وارد فرهنگ سیاسی احزاب باصطلاح مخالف شدە است.
سیاست و دیپلماسی سازمان دمکراتیک یارسان باید بدور از ملاحظات تاکتیکی و سازشکاریهای سیاست بازانە باشد. سازمان دمکراتیک یارسان می تواند وارد ایجاد روابط سیاسی با طیف ها و گرایشهای سیاسی دیگر شود اما باید گوهر اخلاقی اندیشە و منش سیاسی سازمان بر اساس اصولی باشد کە احترام بە حقوق انسان و حفظ کرامت او بدون در نظر گرفتن تعلقات دینی، نەتەوەی، جنسی و اجتماعی در مرکز آن قرار دارد. توافق و همراهی بر سر اصول از دوستان هم در می گذرد و می تواند از سازشکاریهای مقطعی موفق تر و ماندگارتر باشد. سازمان دمکراتیک یارسان باید بر سر اصول خود ایستادگی کند و واهمەی از آن نداشتە باشد کە دوستان نزدیک خود را در مورد مسائل سیاسی کوردستان و ایران بە چالش می کشد. سخن گفتن از اصول بە محبوبیت بیشتر سازمان و اعتماد بە آن را در میان اعضاء،هوداران و جامعە می انجامد.

امیر سلیمی
اسلو، ١٨/٠٦/٢٠١٧

بازدیدها: 18