هاوار: بر پایه اطلاعات “مروفایتی” و “هاوار” و دیگر وبسایتهای حقوق بشری کوردستان، عده کثیری از زنان و دختران کورد در زندانهای ایران محبوس می باشند و این در حالیست که تاکنون هیچ اطلاع رسانی ای در مورد آنها انجام نشده است و از دید رسانه های و فعالین حقوق بشری و نهادهای جهانی در این رابطه مخفی مانده اند. طی این گزارش که دومین گزارش از این نوع از سوی “هاوار” می باشد، به بررسی وضعیت 12 تن از این زندانیان سیاسی کورد در زندانهای ایران می پردازیم.
هاجر پیری، و هشت سال و هفت ماه زندان بدون ملاقات: هاجر پیری، ۳۳ ساله و زندانی سیاسی کورد اهل نقده که اردیبهشت ماه سال۱۳۸۶ شمسی در شهرستان نقده از توابع استان ارومیه، توسط اطلاعات سپاه بازداشت شد و پس از گذشت دوماه بازداشت درشهر نقده به اطلاعات ارومیه منتقل شد. هاجر پیری، مدت ۵ ماه در بازداشتگاه اطلاعات ارومیه تحت بازجویی و زیر شکنجه جسمی و روحی بوده و حدود ده روز نیز در سلول انفرادی نگهداری شده است. این زندانی سیاسی کورد، مهرماه سال1386 در شعبه ۱دادگاه انقلاب ارومیه به اتهام “عضویت در یکی از احزاب کوردد مخالف نظام ” و کدج “اقدام علیه امنیت لد”، توسط قاضی حصاری به ۱۷سال حبس و تبعید به زندان کرمان محکوم شد. هاجر پیری، زندانی سیاسی کورد، مدت هشت سال و هفت ماه از دوران 17 ساله حبس خود را در بند مربوط به زندانیان اشرار و موادمخدر دوران سپری می کند که خود امری خلاف قانون و برخلاف قوانین مربوط به زندانیان سیاسی است. بنا بر گزارشها وی در شرایط بد جسمی قرار دارد و از ناحیه قفسه سینه دچار مشکل حاد شده و عفونت شدید دارد.
اسرین امین زاده، فرزند بهالدین، ۲۴ساله و دانشجوی رشته حسابداری، مورخ 17 خرداد ماه 1395 شمسی توسط نیروهای امنیتی شهرستان مهاباد بازداشت شده است و تاکنون و علیرغم پیگیرهای مکرر خانواده اش تاکنون مکان بازداشت، علت بازداشت و وضعیت روحی و جسمانی وی نامشخص می باشد. این دختر دانشجوی کورد در منزل پدری اش از سوی دو نفر از ماموران اطلاعات مهاباد و با داشتن مجوز قضایی دستگیر شده و به مکان نامعلومی منتقل شده است. پس از دستگیری اسرین امین زاده، خانواده وی به طور مداوم به مراکز امنیتی مراجعه نموده اند اما تاکنون هیچ نهادی جواب مثبتی نسبت به بازداشت این دختر دانشجو به آنها ارائه نداده است و اداره اطلاعات مهاباد نیز از برعهده گرفتن مسئولیت دستگیری وی امتناع نموده و علنا آنرا انکار می نماید.
مریم مقدسی، بە شش سال زندان بدون حق مرخصی: مریم مقدسی، زندانی سیاسی کورد محبوس در زندان اوین کە از سال ١٣٨٩بازداشت شدە است، پس از گذشت ٦ سال از زمان بازداشت همچنان از داشتن حق مرخصی محروم میباشد. این زندانی سیاسی کورد که از سوی دستگاه قضایی رژیم ایران به تحمل ٩ سال حبس تعزیری محکوم شد طی چندسال گذشتە نیز از بیماری رنج بردە است. بنا به گزارش “هەنگاو”، مریم مقدسی سال ١٣٨٩ و پس از اعدام زندانی سیاسی کورد فرزاد کمانگر و تنی چند از فعالین سیاسی کە منجر بە اعتصابات گستردە در شهرهای کوردستان شدە بود بازداشت و بە “فعالیت و تبلیغ علیە نظام و همکاری با یکی از احزاب مخالف رژیم ایران” متهم شد. مریم مقدسی هم اکنون ششمین سال حبس خود را بدون مرخصی در زندان اوین تهران سپری میکند.
منیژه فاتحی، دختر کورد اهل بوکان ۲۲ساله٬ فرزند بهمن که ۱۵اسفندماه سال گذشته توسط نیروهای اطلاعات بازداشت شد. کی از اعضای خانواده فاتحی در بوکان به خبرنگار«مروفایتی»گفته است؛ از سوی یکی از ماموران اطلاعات به ما اطلاع دادند٬ منیژه ۱۹شهریور ماه سال جاری از بازداشتگاه اطلاعات مهاباد به تهران منتقل شده است ولی نمیدانیم که صحت دارد یا خیر. این منبع در این باره افزود؛ در طول تمام مدت بازداشت تاکنون به تمام ارگانهای امنیتی-قضایی در بوکان٬ مهاباد٬ ارومیه و تهران رفتیم ولی هیچکدام نسبت به بازداشت منیژه پاسخگو نبوده اند و همچنان در بلاتکلیفی هستیم و به تهران رفتیم مسؤلان زندان اوین و بازداشتگاه ۲۰۹ این را رد کردند که او در تهران نگهداری شود. او ادامه داد؛ «مگر تاوان منیژه چه هست که ۱۹۸ روز میان زندگی و مرگ ایستاده است»٬ ما از هرگونه ملاقات با فرزندمان محروم هستیم و حدود یک ماه پیش بود که از اطلاعات به ما تلفن زد که فقط کمتر از ۵ دقیقه به او اجازه دادند٬ صحبت کنیم. اما هنوز هم نمیدانیم او کجاست.
افسانه بایزیدی، زندانی سیاسی و فعال دانشجوی کُرد که مدتی پیش جهت گذراندن ۴سال حکم و تبعید، به زندان مرکزی کرمان منتقل شده بود، بعد از درگیری با چند زندانی دیگر به انفرادی این زندان منتقل شده است. به گزارش کانون مدافعان حقوق بشر کردستان، این فعال دانشجوی کُرد بدستور شورای انضباطی زندان کرمان به علت درگیری به چند زندانی دیگر که به وی توهین و ناسزا گفته بودند، به مدت هفت روز به سلول انفرادی منتقل شده است. یک منبع مطلع در این باره به “کانون مدافعان حقوق بشر کردستان” گفته است که این زندانی سیاسی توسط شورای انضباطی زندان کرمان به علت درگیری با زندانیانی که به وی توهین و ناسزا گفتەاند٬ به سلول انفرادی زندان منتقل شد و این در حالیست که مسؤلین زندان کرمان از دیگر زندانیان حمایت کرده و خانم بایزیدی را به مدت ۷روز به سلول های انفرادی منتقل و ممنوع الملاقات کردەاند.
سودابه حسن خانی، ۳۱ساله مهندس کامپیوتر و اهل حلب از توابع شهرستان بیجار، این زندانی سیاسی خردادماه سال ۸۳ از سوی نیروهای امنیتی شهربیجار بازداشت شد و نزدیک به نه ماه در بازداشتگاه اطلاعات بیجار در بازداشت و بلاتکلیفی به سر برده و سرانجام ۱۴اسفندماه سال ۸۳ توسط دادگاه انقلاب بیجار به اتهام«جاسوسی با کشور بیگانه و فعالیت تبلیغی علیه نظام» به تحمل ۹سال حبس محکوم شد.
در حالیکه در پرونده خانم حسن خانی تبعید نداشته و تبعید ایشان به زندان کرمان پس از گذشت ۷ماه تحمل زندان در بیجار به کرمان منتقل شد و اینک نزدیک به یک سال است در زندان کرمان دوران محکومیت نه ساله خود را سپری می کند.
زینب جلالیان همچنان با خطر از دست دادن بینایی روبرو است و به علت سردی هوا و جلوگیری از عفونت بیشتر چشمانش، او برخی از روزها به هواخوری زندان نمیرود. پیشتر در روز چهارشنبه ۲۸ مهرماه ۱۳۹۵ شمسی، سازمان عفو بینالملل طی بیانیهای اعلام کرده بود: “زینب جلالیان، زندانی محکوم به حبس ابد، به دلیل ابتلا به بیماری ناخنک چشم در معرض خطر از دست دادن کامل بینایی اش قرار دارد و با این وجود مقامات قضایی ایران تاکنون با انتقال وی به مراکز درمانی مخالفت مینمایند. همچنین تاکنون تمامی درخواستها جهت انتقال این زندان سیاسی به بیمارستان و انجام عمل جراحی، به دلیل خودداری وی از انجام اعترافات تلویزیونی رد شده است. مسئولین و مقامات قضائی، انتقال زینب جلالیان به بیمارستان را مشروط به انجام آزمایش باکرگی اعلام کردهاند.
کژال حسینی، زندانی سیاسی کورد در زندان اوین: «کژال حسینی»، ۲۸ساله، فرزند سالار و دانشجوی مقطع کارشناسی رشتە کامپیوتر دانشگاه تبریز که در تاریخ 6اردیبهشت ماه 1395 شمسی از سوی ماموران اطلاعات سپاه مهاباد بازداشت شد به بند 2 الف سپاه در زندان اوین منتقل شد است وی “روز شنبه 15 آبانماه 1395 شمسی، پس از 6 ماه دستگیری و شکنجه و بی اطلاعی، کژال اجازه داشته است تا تنها 6 دقیقه با خانواده اش صبحت نماید”.
لاوین کریمی، زندانی سیاسی كورد و دانشجوی لیسانس مدیریت در زندان همدان دچار خونریزی معده شده است و مسئولان زندان از انتقال وی به بیمارستان خارج از زندان امتناع می کنند،این در حالیست كه پزشكان زندان تاكید كردهاند كه این زندانی باید فورا در خارج از زندان مداوا شود .
لاوین كریمی ،كه از روز ٢٤ مراددماه ١٣٩٤ از سوی نیروهای اطلاعات سقز به اتهام همكاری با یكی از احزاب كوردستانی بازداشت شده است ، در دادگاهی ناعادلانه به ٥ سال و شش ماه حبس تعزیزی محكوم شد .
حكم این فعال سیاسی و دانشجوی ٢٦ ساله كورد ، پس از اعتراض وكیل مدافعش از سوی دادگاه تجدید نظر به ٣ سال حبس و تبعید به زندان همدان تقلیل یافت .
مركز روژی كورد و مروفایتی پیشتر در گزارشی در باره وضعیت لاوین كریمی نوشته بود كه ، این فعال سیاسی كورد در بازداشتگاه اطلاعات مورد شكنجه شدید قرار گرفته و بهمین دلیل اكنون از ناراحتی و خونریزی شدید معده رنج میبرد . مسئولان زندان به لاوین گفتهاند كه وزارت اطلاعات اجازه خروج ایشان را به خارج از زندان ، جهت درمان نمی دهد. لاوین كریمی هم اكنون دوران محكومیتش را در زندان همدان سپری می كند .
فریده خوشنام، ۳۲ساله اهل شهرستان تکاب و دارای لیسانس حقوق میباشد. این زندانی سیاسی هفتم مردادماه سال ۸۴ در شهرستان تکاب از سوی ماموران امنیتی در محل کارش بازداشت شد. خانم خوشنام نزدیک به ۵ماه در بازداشتگاه اطلاعات همان شهر تحت بازجویی و زیر شکنجه های جسمی و روحی بوده است که از ناحیه چشم دچارعارضه شدید چشم و پا درد شده است.
این زندانی سیاسی ۲۴بهمن ماه سال ۸۴ توسط شعبه ۲دادگاه انقلاب تکاب به اتهام « اقدام علیه امنیت کشور، از طریق ارتباط موثق با اطلاعات حکومت اقلیم کردستان» به تحمل ۱۴سال حبس ۸۰ضربه شلاق و تبعید به زندان کرمان محکوم شد.
خانم خوشنام در خردادماه سال جاری بدستور قاضی پرونده از زندان تکاب به زندان کرمان منتقل شد و هم اکنون دوران محکومیت چهارده ساله خود را می گذراند.
سحر فیضی، «سحر فیضی» ۲۴ساله رشته مدیریت بازرگانی دانشگاه تبریز٬ که ۲۳تیرماه سال جاری از سوی ماموران اطلاعات و به علت شرکت در ۲۲تیرماه سال جاری در اعتصاب عمومی کردستان٬ به مناسبت سالروز ترور دکتر عبدلرحمان قاسملو بازداشت شد. ماموران اطلاعاتی بدون داشتن مجوز قانونی با هجوم به خانه این دانشجوی سقزی، و ضمن تفتیش و بازرسی منزل٬ وسایل شخصی ایشان از قبیل؛ لب تاپ٬ گوشی تلفن همراه و چندین کتاب را ضبط کرده و نیروهای امنیتی که با ایجاد رعب و وحشت برای بازداشت «سحرفیضی» هجوم آورده و این دانشجوی کُرد نسبت به بازداشت غیر قانونی اش در مقابل نیروهای اطلاعات اعتراض کرده و ماموران با واکنش خانواده اش مواجه شدند. وی پس از 5 ماه با قید وثیقه 200 ملیون تومانی آزاد شده است و طی همین هفته جهت صدور حکم باید به دادگاه سقز مراجعه شود. حکم وی هنوز نامعلوم است.
سهیلا مینایی، ۲۷ساله اهل دیواندره ، خانم مینایی ۱۹مرداد سال گذشته توسط ماموران اطلاعات این شهر دستگیر شد پس از تحمل ۶ماه بازداشت و بلاتکلیفی در بازداشتگاه دیواندره که پرونده وی به دادگاه انقلاب سنندج موکول گردیده و در همان دادگاه به اتهام ارتباط با یکی از احزاب کُرد جمعا به ۳سال و یک روز زندان و تبعید به زندان کرمان محکوم شد و اینک مدت نه ماه از حبس باقیمانده خود را در زندان کرمان می گذراند.
برگرفتە از سایت هاوار
یارسان میدیا