یارسانمدیا
26.12.2023
ن: بهاره محمدپور تولابی و سید اشکان حسینی “گوران”
کوتاه گفتاری در خصوص پلمب کتابفروشیها و به آتش کشیدن چند کتابفروشی توسط نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی ایران
کتابسوزان یک فرهنگ متحجر و عقب افتاده است.
تاکید میکنم هر نوع کتابی میخواهد باشد.
فرهنگ کتابسوزی در سده اخیر، با دوران پهلوی اول (آخرین سلسله سلطنتی تاریخ ایران) به جهت ساختن همان به اصطلاح دولت ملت و و رواج عربستیزی با پیشگامیِ برخی از اهالیِ قلمِ در خدمتِ دستگاه قدرت دست به کار کرد. در دوران پهلوی دوم (آخرین شاه مخلوع تاریخ ایران و پایان حکومت انحصاری و مستعمراتی ملیگرا) با سوزاندگان آثار ادبی و سرکوب نویسندگان و شعرای معاصر رواج پیدا کرد.
در دو الی سه دهه گذشته افراطیون از پیروان ادیان ابراهیمی، بخصوص آخر نبی آنها با هر نوع اثر دگر اندیشانه نسبت به باور خود با خشم و خشونت و سوزاندن چنان باورمندانی بیترمز در مقابل روزنامهنگاران، کاریکاتوریستها، نویسندگان، شعرا، مورخان و اهل فلسفه و هنر و موسیقی و هر آن غیر خود، عمل کردند.
در کمتر از پانزده سال گذشته هم به اصطلاح آتئیستها و آنارشیستهای غیرحقیقی که بیشتر در دایره تعریف دینستیز یا دینگریز میتوان قرارشان داد، در برههای به کتابسوزی با محوریت اکثری کتب ابراهیمی دست زدند تا نام آتئیسم و آنارشیسم را به حداقل تعریفی بازاری خلاصه کنند؛ و یک فصل مانده به آخر ماجرا را نقطهگذاری کنند.
اکنون در این لحظه ماندگار تاریخ معاصر، در دوران زمامداری نظام اسلامی (آخرین دوره حکومت انحصاری-ولایت فقیهی- و استعماری دینی) دیگر به سوزادن یک کتاب بسنده نکرده و کتابخانهسوزی راه انداختند؛ تا تاریخ ثبت کند در سرزمینی که ما از آنجا سر بر آوردهایم، در عصر پست مدرنیسم تحرکاتی به رسم پارینهسنگی و وحوش سرنیزهها انجام میگیرد.
با توجه به تجربه سیاسی خود در سازمان دمکراتیک یارسان و جستارهای جسته و گریخته در نظام و جهان فکری یاری، ما متاکد میشویم که از سویی در برخورد با کرسی نشینان قدرت زورمندان تا نهایت ممکن مبارزه و با توجه به تجربه تلخ تاریخی خود در برخورد با عموم مردم و جامعه گفتمان، رواداری و پلورالیسم بهترین راهکار ممکن و موجود است.
تصویر: خرابهی کتابفروشی شهر کتاب بابل که به دلیل حمایت از معترضان توسط حکومتیها به آتش کشیده شد.
بهاره محمدپور تولابی
سید اشکان حسینی “گوران”
۲۵ دسامبر ۲۰۲۲
برلین
[wpforms id=”4110″]